... Τα Μαθηματικά γίνονται παιχνίδι ...

ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ  2015 - 2016  ΜΟΝΟ ΓΙΑ  ΜΑΘΗΤΕΣ toy ΓΥΜΝΑΣΙOY

 

Η έναρξη των μαθημάτων Ενισχυτικής Διδασκαλίας υπολογίζεται να ξεκινήσει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου του 2016, σε 515 Σχολικά Κέντρα Ενισχυτικής Διδασκαλίας ανά τη χώρα, που θα απασχολήσουν 1.023 αναπληρωτές καθηγητές και θα προσληφθούν με βάση τη σειρά τους στον Πίνακα Αναπληρωτών.

Οι δηλώσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα θα υποβάλλονται από τους γονείς ή κηδεμόνες των μαθητών στον διευθυντή της σχολικής μονάδας έως τις 22 Δεκεμβρίου 2015, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, «παιδιά που προέρχονται από λιγότερο ευνοημένες οικονομικά κοινωνικές ομάδες, αλλά και όχι μόνο, θα υποστηρίζονται από το πρόγραμμα και θα καλύπτουν τις τυχόν μαθησιακές τους αδυναμίες, ώστε η κατάκτηση της γνώσης και η προαγωγή των δεξιοτήτων να αποτελέσει δώρο κοινό για όλους τους μαθητές της χώρας. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ με πιστώσεις ύψους 7.723.000 ευρώ».

Όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, «μέσα σε συνθήκες δημοσιονομικής κρίσης, η κυβέρνηση -συγκρατώντας την πτώση των δημοσίων δαπανών για την Παιδεία στο 2,8% επί του ΑΕΠ- θα διαθέσει για την εκπαίδευση μέσα στο 2016 ποσό κατά 300 εκατομμύρια ευρώ μεγαλύτερο από ό,τι προβλεπόταν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της κυβέρνησης Σαμαρά. Βάζουμε τέλος στο παράδειγμα του νεοφιλελεύθερου σχολείου που αμφισβήτησε τα τελευταία πέντε χρόνια το καθολικό δικαίωμα για μόρφωση, δίνοντας προνομιακή μόρφωση στους δήθεν άξιους».

Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στο υπουργείο να καλύψει τις ανάγκες που προέκυψαν από την αύξηση του μαθητικού πληθυσμού τη φετινή χρονιά, που αποτελεί μόνιμο στόχο του. Ο αριθμός των μαθητών στα ΕΠΑΛ αυξήθηκε κατά 20% και στα Δημόσια ΙΕΚ κατά 8.000 μαθητές και μαθήτριες.

Οι διατάξεις του προγράμματος ενισχυτικής διδασκαλίας θα συζητηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή. Η έναρξη των μαθημάτων υπολογίζεται να ξεκινήσει στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου του 2016, σε 515 Σχολικά Κέντρα Ενισχυτικής Διδασκαλίας ανά τη χώρα (ένα από αυτά θα λειτουργήσει στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Ανηλίκων στον Αυλώνα), που θα απασχολήσουν 1.023 αναπληρωτές καθηγητές και θα προσληφθούν με βάση τη σειράς τους στον Πίνακα Αναπληρωτών.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα της Κυβέρνησης 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015 (ΦΕΚ B 2737)

Το πρόγραμμα Ενισχυτικής Διδασκαλίας αρχίζει να λειτουργεί όπως ορίζεται από την σχετική εγκύκλιο έναρξης που εκδίδεται από τη Διεύθυνση Σπουδών Προγραμμάτων και Οργάνωσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κάθε σχολικό έτος και λήγει με τη λήξη των μαθημάτων και πριν από την έναρξη των εξετάσεων.

ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το ωρολόγιο πρόγραμμα του προγράμματος Ενισχυτικής Διδασκαλίας καθορίζεται ως εξής:
• Για την πρώτη τάξη Γυμνασίου: τέσσερις (4) ώρες Μαθηματικά, δύο (2) ώρες Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τρεις (3) ώρες Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, μία (1) ώρα Φυσική. Σύνολο δέκα (10) ώρες.
• Για την δεύτερη τάξη Γυμνασίου: τέσσερις (4) ώρες Μαθηματικά, τρεις (3) ώρες Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, δύο (2) ώρες Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, δύο (2) ώρες Φυσική, μία (1) ώρα Χημεία. Σύνολο δώδεκα (12) ώρες.
• Για την τρίτη τάξη Γυμνασίου: τέσσερις (4) ώρες Μαθηματικά, τρεις (3) ώρες Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, δύο (2) ώρες Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, δύο (2) ώρες Φυσική, μία (1) ώρα Χημεία. Σύνολο δώδεκα (12) ώρες.

ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ 

Το πρόγραμμα Ενισχυτικής Διδασκαλίας υλοποιείται σε Σχολικά Κέντρα Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης, τα οποία για την περίπτωση ονομάζονται ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ (Σ.Κ.Ε.Δ.).

Τα Σχολικά Κέντρα Ενισχυτικής Διδασκαλίας συγκροτούνται από ομάδες όμορων σχολικών μονάδων και ορίζονται ανά Διεύθυνση με απόφαση του Διευθυντή της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Υπάρχει η δυνατότητα ένα (1) Σ.Κ.Ε.Δ. να αποτελείται από μία (1) σχολική μονάδα μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις (μικρά νησιά κλπ).

 Στην περίπτωση αυτή αποστέλλεται το αίτημα από τον οικείο Περιφερειακό Διευθυντή στην Κεντρική Επιτροπή Παρακολούθησης, Ελέγχου και Συντονισμού της πράξης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΥΠ.Π.Ε.Θ.) για τελική απόφαση του Γενικού Γραμματέα ΥΠ.Π.Ε.Θ. Η παραπάνω διαδικασία διενεργείται πριν την εγκύκλιο πρόσκλησης για διδάσκοντες.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΘΗΤΩΝ

Κριτήριο για την επιλογή − συμμετοχή των μαθητών/ τριών στα τμήματα μαθημάτων Ενισχυτικής Διδασκαλίας, μετά από σχετική ενημέρωση και αίτηση των γονέων και κηδεμόνων, αποτελεί ο βαθμός επίδοσης Α ́ τριμήνου του/της μαθητή/τριας στο αντίστοιχο μάθημα.

Με βάση τα παραπάνω με ευθύνη του Διευθυντή της οικείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διαμορφώνεται, σε κάθε Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πίνακας αιτούντων ανά μάθημα και ανά Σ.Κ.Ε.Δ., ο οποίος χρησιμοποιείται για τη συγκρότηση των αντίστοιχων τμημάτων και για τα προβλεπόμενα στην περίπτωση της παραγράφου 16.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Η Κεντρική Επιτροπή Παρακολούθησης, Ελέγχου και Συντονισμού της πράξης (Κ.Ε.Π.Ε.Σ.) συστήνεται με διοικητική πράξη, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Αντικείμενα της Κ.Ε.Π.Ε.Σ. είναι:

α) η συνολική εποπτεία του προγράμματος της Ενισχυτικής Διδασκαλίας,

β) η διενέργεια επιτόπιας εποπτείας στα Σ.Κ.Ε.Δ.,

γ) οι εισηγήσεις προς τον Γενικό Γραμματέα ΥΠ.Π.Ε.Θ. για την αποδοχή ή μη της δημιουργίας Σ.Κ.Ε.Δ. στις εξαιρετικές περιπτώσεις της παραγράφου 5,

δ) ο αριθμός μαθητών στις περιπτώσεις της παραγράφου 14,

ε) η διαβίβαση στην Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων (ΕΥΕ ΕΔ) στοιχείων,

 στ) η υποβολή προς τον Γενικό Γραμματέα ΥΠ.Π.Ε.Θ. μίας (1) ενδιάμεσης και μίας (1) τελικής απολογιστικής έκθεσης αποτελεσμάτων εφαρμογής του προγράμματος,

ζ) η έγκριση της επιτόπιας εποπτείας των εμπλεκομένων στην Ενισχυτική Διδασκαλία (Συντονιστική Ομάδα Δομών Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης) σε περίπτωση που αυτές προκαλούν δαπάνη. Οι εργασίες της Κ.Ε.Π.Ε.Σ. διαρκούν μέχρι το πέρας εκτέλεσης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου της πράξης.

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ

Τα καθήκοντα του Διευθυντή Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αναφέρονται:

α) στον ορισμό Σχολικών Κέντρων Ενισχυτικής Διδασκαλίας (παράγραφος 5),

β) στον ορισμό Υπευθύνων Σχολικών Κέντρων Ενισχυτικής Διδασκαλίας (Υ.Σ.Κ.Ε.Δ.) σύμφωνα με την παράγραφο 13,

γ) στη μεταβολή του αριθμού μαθητών ανά τμήμα μαθήματος (παράγραφος 14),
δ) στον ορισμό των μελών της Συντονιστικής Ομάδας Δομών Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης (παράγραφος 9).

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Σε επίπεδο Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συστήνεται Συντονιστική Ομάδα Δομών Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης (Σ.Ο.Δ.Α.Ε.), η οποία αποτελείται από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Δ.Ε.), έναν (1) Σχολικό Σύμβουλο της Δ.Δ.Ε. από κάθε ειδικότητα των διδασκόμενων μαθημάτων σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα, ο οποίος έχει την έδρα του στην αντίστοιχη Δ.Δ.Ε., τον Προϊστάμενο Εκπαιδευτικών Θεμάτων και από ένα (1) μέλος του Π.Υ.Σ.Δ.Ε..

Τα μέλη της Σ.Ο.Δ.Α.Ε. ορίζονται από τον Διευθυντή της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ Σ.Ο.Δ.Α.Ε.

Οι αρμοδιότητες της Σ.Ο.Δ.Α.Ε. είναι α) η επιτόπια εποπτεία της λειτουργίας των Σ.Κ.Ε.Δ., β) η υποβολή μίας (1) ενδιάμεσης και μίας (1) τελικής, απολογιστικής έκθεσης αποτελεσμάτων εφαρμογής του προγράμματος προς την Κ.Ε.Π.Ε.Σ., γ) οι εισηγήσεις σύμφωνα με την παράγραφο 14, δ) γενικά, η παρακολούθηση της καλής λειτουργίας της δομής.

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ

Οι αρμοδιότητες των Σχολικών Συμβούλων που μετέχουν στην Συντονιστική Ομάδα Δομών Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης είναι:
α) η επιτόπια εποπτεία των Σ.Κ.Ε.Δ., σύμφωνα με την παράγραφο 11,

 β) η παιδαγωγική καθοδήγηση της Ενισχυτικής Διδασκαλίας για την εύρυθμη λειτουργία των Σ.Κ.Ε.Δ. σύμφωνα με την παράγραφο 16.

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Ο Διευθυντής κάθε Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Δ.Ε.) έχει τις παρακάτω αρμοδιότητες:

α) την επιτόπια εποπτεία των Σ.Κ.Ε.Δ. (σε κάθε Σ.Κ.Ε.Δ. είναι υποχρεωτικό να διενεργηθεί μία (1) τουλάχιστον επο− πτεία κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς),

β) την επιλογή, πρόσληψη, τοποθέτηση, σύναψη, τροποποίηση και λύση, αζημίως για το Δημόσιο, συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου των διδασκόντων, που θα απασχοληθούν στην οικεία Δ.Δ.Ε. στο πλαίσιο της πράξης που θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα της Ενισχυτικής Διδασκαλίας, σύμφωνα με την παράγραφο 17 (ορίζεται ως υπεύθυνος μισθοδοσίας και υπόλογος εκκαθαριστής αυτής),

 γ) τη σύναψη, τροποποίηση και λύση, αζημίως για το Δημόσιο, συμβάσεων έργου των Υπευθύνων Σ.Κ.Ε.Δ. που θα απασχοληθούν στην οικεία Δ.Δ.Ε. στο πλαίσιο της πράξης που θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα της Ενισχυτικής Διδασκαλίας, σύμφωνα με την Παράγραφο 13 (ορίζεται ως υπεύθυνος για τις αμοιβές τους και υπόλογος εκκαθαριστής αυτών),

δ) τον ορισμό τριμελούς επιτροπής στη Δ.Δ.Ε., (αποτελούμενης από μέλη της Σ.Ο.Δ.Α.Ε. πλην του ιδίου), για την παραλαβή των παραδοτέων των συμβάσεων έργου των Υπευθύνων Σ.Κ.Ε.Δ. και του αρχείου του Σ.Κ.Ε.Δ., και την έγκριση των πρακτικών της εν λόγω επιτροπής,

ε) την αναστολή λειτουργίας ενός τμήματος σύμφωνα με την παράγραφο 15 με ταυτόχρονη αναπροσαρμογή της ανάθεσης ωρών του διδάσκοντος,

στ) την απόφαση για αναστολή λειτουργίας ενός Σ.Κ.Ε.Δ. σύμφωνα με την παράγραφο 16,

ζ) τον ορισμό Υπευθύνων Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης (καταχωριστές) σύμφωνα με την παράγραφο 12.

Οι δαπάνες κάλυψης των οδοιπορικών για τις επιτόπιες εποπτείες ακολουθούν την κείμενη νομοθεσία.

ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΤΕΣ

Σε κάθε Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Δ.Ε.) ορίζονται Υπεύθυνοι Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης (καταχωριστές) έως δύο (2) άτομα, εκπαιδευτικοί ή διοικητικοί με απόφαση του Διευθυντή της οικείας Δ.Δ.Ε.

Τα καθήκοντα τους είναι:

 α) η συμμετοχή στην Σ.Ο.Δ.Α.Ε. ως γραμματέας,
 
β) η συγκέντρωση των παρουσιολογίων των εκπαιδευτικών και των μαθητών,

γ) η συγκέντρωση όλων των παραστατικών που αφορούν την μισθοδοσία των εκπαιδευτικών, την έκδοση μισθοδοτικών καταστάσεων και την κάλυψη των υποχρεώσεων που προκύπτουν από αυτές (πχ. ασφαλιστικές εισφορές),

δ) η ηλεκτρονική διαχείρισή τους, ε) η συγκέντρωση όλων των παραστατικών που αφορούν τις αμοιβές των Υπευθύνων Σ.Κ.Ε.Δ.,

στ) η διεκπεραίωση γενικά όλων των σχετικών διαδικασιών.

Οι εργασίες τους διαρκούν μέχρι το πέρας εκτέλεσης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου της πράξης.

Σε κάθε Σχολικό Κέντρο Ενισχυτικής Διδασκαλίας ορίζεται, με απόφαση του Διευθυντή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Υπεύθυνος Σχολικού Κέντρου Ενισχυτικής Διδασκαλίας (Υ.Σ.Κ.Ε.Δ.) ένα Στέλεχος Εκπαίδευσης. Για την επιλογή ακολουθείται η εξής σειρά προτεραιότητας:

 α) ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας του Σ.Κ.Ε.Δ.,

β) οι Διευθυντές των άλλων σχολικών μονάδων, των οποίων οι μαθητές είναι εγγεγραμμένοι στο Σ.Κ.Ε.Δ., με κριτήρια τα χρόνια προϋπηρεσίας ως Διευθυντές,

γ) ο υποδιευθυντής της σχολικής μονάδας του Σ.Κ.Ε.Δ.,

 δ) οι υποδιευθυντές αντίστοιχα με την περίπτωση. Είναι δυνατό, σε περίπτωση κατά την οποία υπάρχει κώλυμα, να οριστεί και μόνιμος καθηγητής.

 Στην τελευταία περίπτωση απαιτείται χορήγηση άδειας ασκήσεως Ιδιωτικού Έργου, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΚΕΔ

Έργο του Υπεύθυνου Σ.Κ.Ε.Δ. είναι:

 α) η κατάρτιση του ωρολογίου προγράμματος,

β) η ημερησία καταχώρηση παρουσιών, ανά ώρα και ανά τμήμα μαθήματος, των εκπαιδευτικών και των μαθητών/τριών και η αποστολή τους στον καταχωριστή,

 γ) η ευθύνη καλής λειτουργίας του Σχολικού Κέντρου Ενισχυτικής Διδασκαλίας,

δ) η υποβολή στην Σ.Ο.Δ.Α.Ε. μίας (1) ενδιάμεσης και μίας (1) τελικής απολογιστικής έκθεσης αποτελεσμάτων εφαρμογής του προγράμματος,

ε) η αποστολή μιας έκθεσης πεπραγμένων μετά τη λήξη του προγράμματος της Ενισχυτικής Διδασκαλίας στην τριμελή επιτροπή της περίπτωσης δ της παραγράφου 11,

στ) η τήρηση των κανόνων προβολής και δημοσιότητας σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία,

ζ) η τήρηση του αρχείου του προγράμματος της Ενισχυτικής Διδασκαλίας,

 η) η αποστολή στοιχείων που ζητούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΕΥΕ ΕΔ και Δ/νση Σπουδών Προγραμμάτων και Οργάνωσης Δ.Ε.),

θ) η διαγραφή μαθητών σύμφωνα με την παράγραφο 15 και η αντικατάστασή τους,

ι) η συνεργασία με τους Σχολικούς Συμβούλους, οι οποίοι εποπτεύουν το Σ.Κ.Ε.Δ. στο παιδαγωγικό πεδίο.

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 Το ημερήσιο πρόγραμμα Ενισχυτικής Διδασκαλίας καλύπτει 1−5 διδακτικές ώρες την ημέρα μετά την λήξη του κανονικού προγράμματος.

Κάθε μαθητής/τρια μπορεί να παρακολουθήσει από ένα έως και όλα τα μαθήματα Ενισχυτικής Διδασκαλίας. Τμήμα μαθήματος ορίζεται κάθε ομάδα μαθητών/τριών που παρακολουθούν το ίδιο μάθημα.

Σε κάθε τμήμα μαθήματος ενισχυτικής διδασκαλίας συμμετέχουν 10 μαθητές/τριες το ελάχιστο και έως 15 μαθητές/τριες το μέγιστο.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις επιτρέπεται η λειτουργία τμήματος από πέντε (5) έως δέκα (10) μαθητές /τριες (π.χ δυσπρόσιτες, απομακρυσμένες περιοχές, νησιά, κλπ) ύστερα από τεκμηριωμένη εισήγηση της Σ.Ο.Δ.Α.Ε. προς τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης για την τελική απόφαση.

Σε περίπτωση αιτήματος για λειτουργία τμήματος με συμμετοχή μαθητών/τριών μικρότερη της προβλεπόμενης σε τμήματα Ενισχυτικής Διδασκαλίας, (από 3 έως 5 μαθητές), απαιτείται εισήγηση της οικείας Σ.Ο.Δ.Α.Ε. προς Κ.Ε.Π.Ε.Σ. και τελική απόφαση του Γενικού Γραμματέα ΥΠ.Π.Ε.Θ. Οι παραπάνω διαδικασίες διενεργούνται πριν την δημοσίευση της εγκυκλίου πρόσκλησης για τους διδάσκοντες.

Ειδικότερα στην περίπτωση που ο αριθμός των μαθητών/τριών που υποβάλλουν αίτηση για τμήμα μαθήματος Ενισχυτικής Διδασκαλίας είναι μεγαλύτερος από το μέγιστο αριθμό κατά τμήμα μαθήματος, αλλά και ταυτόχρονα μικρότερος του διπλάσιου από τον ελάχιστο επιτρεπτό μαθητών/τριών, κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η υπέρβαση του μέγιστου ορίου και επομένως η δημιουργία ενός τμήματος μαθήματος Ενισχυτικής Διδασκαλίας.

Ένα τμήμα μαθήματος συνεχίζει να υφίσταται εφόσον έχει ενεργούς μαθητές/τριες τουλάχιστον δέκα (10) ή πέντε (5) ή οτιδήποτε άλλο σύμφωνα με την παράγραφο

ΑΠΟΥΣΙΕΣ-ΔΙΑΓΡΑΦΗ

 Σε περίπτωση όπου κάποιος μαθητής/τρια απουσιάσει αδικαιολογήτως είκοσι (20) συνεχόμενες διδακτικές ημέρες από τμήμα μαθήματος τότε διαγράφεται, με έγγραφη ενημέρωση του γονέα – κηδεμόνα του/της, και αντικαθίσταται από τον πρώτο/η επιλαχόντα στον πίνακα αιτούντων, με απόφαση του Υπευθύνου Σ.Κ.Ε.Δ.

Στην περίπτωση όπου από διαγραφή μαθητών/τριών σε ένα τμήμα απομείνουν λιγότεροι ενεργοί μαθητές/ τριες από τα επιτρεπόμενα όρια, τότε το τμήμα παύει να υφίσταται με απόφαση του Διευθυντή της οικείας Δ.Δ.Ε.

 Στην περίπτωση αυτή αναπροσαρμόζεται η ανάθεση ωρών του διδάσκοντος καθηγητή, με απόφαση του Διευθυντή της οικείας Δ.Δ.Ε. ή λύεται η σύμβαση, εφόσον δεν υπάρχουν υπόλοιπες ώρες. Ειδικά στην περίπτωση κατά την οποία απουσιάσουν όλοι οι μαθητές του τμήματος για τρεις (3) συνεχόμενες ημέρες, τότε το τμήμα μαθήματος παύει να υφίσταται με απόφαση του Διευθυντή της οικείας Δ.Δ.Ε.

Ένα Σ.Κ.Ε.Δ. συνεχίζει να υφίσταται εφόσον προσφέρει τουλάχιστον ένα (1) τμήμα μαθήματος.

Ο Διευθυντής της οικείας Δ.Δ.Ε. έχει το δικαίωμα να αναστείλει την λειτουργία ενός Σ.Κ.Ε.Δ. με αιτιολογημένη απόφαση, την οποία κοινοποιεί στην Κ.Ε.Π.Ε.Σ. Το αναλυτικό πρόγραμμα, ανάλογα με τις μαθησιακές δυσκολίες των μαθητών/τριών και τις συνθήκες λειτουργίας των σχολείων, συντάσσεται, εφαρμόζεται, αξιολογείται και αναπροσαρμόζεται με την καθοδήγηση των Σχολικών Συμβούλων της οικείας Σ.Ο.Δ.Α.Ε. Οι ημέρες λειτουργίας των Σ.Κ.Ε.Δ. ακολουθούν τα ισχύοντα για την λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Οι διδάσκοντες στα τμήματα Ενισχυτικής Διδασκαλίας προσλαμβάνονται με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σύμφωνα με τους όρους της παρούσας απόφασης και με βάση την κείμενη νομοθεσία για την απασχόληση εκπαιδευτικών, με αμοιβές που αντιστοιχούν σε εκείνες των ωρομισθίων εκπαιδευτικών ή/και αναπληρωτών μειωμένου ωραρίου, με χρήση των μορίων τους στον Ενιαίο Πίνακα Αναπληρωτών.

Οι εγγεγραμμένοι στον πίνακα αυτό, οι οποίοι επιθυμούν να απασχοληθούν στην Δομή της Ενισχυτικής Διδασκαλίας έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για Σ.Κ.Ε.Δ. σε μία (1) Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι τοποθετήσεις πραγματοποιούνται με απόφαση του Διευθυντή της οικείας Δ.Δ.Ε. με βάση την κατάταξη των αιτούντων στον Ενιαίο Πίνακα Αναπληρωτών και τις δηλώσεις προτίμησης των Σ.Κ.Ε.Δ. των ήδη επιλεχθέντων. Οι διδάσκοντες στα τμήματα Ενισχυτικής Διδασκαλίας ενημερώνουν τον Υπεύθυνο του Σ.Κ.Ε.Δ. για την επίδοση των μαθητών και συνεργάζονται συνεχώς με τους Σχολικούς Συμβούλους της Σ.Ο.Δ.Α.Ε..

ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Σε δυσπρόσιτα σχολεία, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, καθώς και σε σχολικές μονάδες με μεγάλο βαθμό δυσκολίας πρόσβασης, δύναται να λειτουργήσουν τμήματα Ενισχυτικής Διδασκαλίας, κατόπιν εισήγησης της Σ.Ο.Δ.Α.Ε. στον Διευθυντή της οικείας Δ.Δ.Ε, με μόνιμους καθηγητές προς συμπλήρωση του υποχρεωτικού τους ωραρίου, αφού έχουν καλυφθεί οι ανάγκες του κανονικού προγράμματος. (Σ.Κ.Ε.Δ. ΜΟΝΙΜΩΝ). Τα παραπάνω δύναται να εφαρμοστούν σε κάθε άλλη περίπτωση με απόφαση του οικείου Α.Π.Υ.Σ.Δ.Ε. σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Υπεύθυνος Σ.Κ.Ε.Δ. στην παραπάνω περίπτωση είναι ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας ή οποιοσδήποτε άλλος Μόνιμος Εκπαιδευτικός της σχολικής μονάδας, ύστερα από απόφαση του Διευθυντή της οικείας Δ.Δ.Ε. με μείωση του υποχρεωτικού του ωραρίου κατά τρείς (3) ώρες ανά εβδομάδα. Στην συγκεκριμένη κατηγορία δεν ισχύουν οι διατάξεις της παραγράφου 19.

ΑΜΟΙΒΕΣ

Η δαπάνη για την αμοιβή:

α) των εκπαιδευτικών που θα προσληφθούν για να διδάξουν στα Σ.Κ.Ε.Δ.,

β) των Υπευθύνων Σ.Κ.Ε.Δ., θα βαρύνει τον προϋπολογισμό της συγχρηματοδοτούμενης από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) πράξης με τίτλο «Ενισχυτική Διδασκαλία στη Β/βάθμια Εκπαίδευση», στους Άξονες Προτεραιότη− τας 6, 8 και 9 του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014−2020».

Το ύψος των αμοιβών για την περίπτωση α ́ καθορίζεται σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση που έχει εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση της παραγράφου 2 του άρθρου 22 του Ν. 4024/2011 όπως ισχύει.

Το ύψος των αμοιβών για την περίπτωση β ́ θα καθοριστεί με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων.