... Τα Μαθηματικά γίνονται παιχνίδι ...

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Εθνικό διάλογο για την Παιδεία, νέο τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης το 2016 μέσω ΑΣΕΠ (απαιτούνται 11.000, είπε ο υπουργός), γεύματα για τους μαθητές στα σχολεία, αλλαγές σε θέματα που αφορούν τη γλωσσομάθεια, την ειδική αγωγή, τα μεταπτυχιακά και τις μετεγγραφές φοιτητών, κατάργηση της κλήρωσης για την εισαγωγή στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, προανήγγειλε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

O υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, με την αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου και τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας Κώστα Φωτάκη, κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Παιδείας για

 

Ο υπουργός Ν. Φίλης «σήμανε» την έναρξη του διαλόγου για την Παιδεία και αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Υποσχέθηκε ότι τα αποτελέσματα του διαλόγου θα δεσμεύουν την κυβέρνηση και ότι «κάνουμε διάλογο για να καταλήξει κάπου. Το ποια μορφή θα πάρουν αυτά τα αποτελέσματα και με ποια προτεραιότητα, είναι θέμα που θα το δούμε στην πορεία».

Οσον αφορά στο ιδιαίτερα σοβαρό -για την ελληνική κοινωνία- θέμα της εισαγωγής των μαθητών στα ΑΕΙ, ο κ. Φίλης φρόντισε να επισημάνει ότι θα είναι ένα από τα θέματα του διαλόγου και ότι «χωρίς βιασύνες θα αναζητηθεί νέος τρόπος εισαγωγής στα πανεπιστήμια, με την αξιοποίηση της διεθνούς εμπειρίας, προσαρμοζόμενης όμως στα ελληνικά δεδομένα. Δεν θα προκαταλάβω το ποιο θα είναι το σύστημα πρόσβασης των παιδιών στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Θα ήταν λάθος. Θα ήταν σαν να ακυρώνω αυτήν τη διαδικασία του διαλόγου και μάλιστα για ένα θέμα το οποίο δεν έχει άμεση εφαρμογή, δεν είναι για αύριο. Θέλει μελέτη και όχι αναστάτωση».

Διάλογος
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργού, ο εθνικός διάλογος για την Παιδεία θα ξεκινήσει άμεσα. Θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο και θα υπάρχουν τρία επίπεδα διαλόγου:

1. Επιτροπή Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου υπό την προεδρία του καθηγητή Αντώνη Λιάκου, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Εθνικός διάλογος για την Παιδεία

2. Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με πρόεδρο τον καθηγητή κ. Κώστα Γαβρόγλου και τη συμμετοχή των κομμάτων τα οποία θα υποδείξουν και εμπειρογνώμονες.

3. Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας με πρόεδρο τον καθηγητή Νίκο Θεοτοκά, και με τη συμμετοχή κοινωνικών φορέων.

Αναφερόμενος στο θέμα του διαλόγου για την Παιδεία, ο κ. Φίλης επισήμανε ότι είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με βάση όχι ευκαιριακές νομοθετικές λύσεις αλλά μέσα από έναν διάλογο, ούτως ώστε τα αποτελέσματα αυτού του διαλόγου να έχουν μεγαλύτερη πολιτική εγκυρότητα και διάρκεια στον χρόνο.

Ανοικτό Πανεπιστήμιο
Οσον αφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η αναπληρώτρια υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου προανήγγειλε επίσης αλλαγές οι οποίες θα κοινοποιηθούν τις επόμενες μέρες. Τόνισε ότι γίνονται συζητήσεις με τη ΔΕΗ και τους δήμους για μειωμένο τιμολόγιο και δημοτικά τέλη, ώστε να μην επιβαρύνονται τα ΑΕΙ με τεράστια έξοδα.

Για το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο δήλωσε ότι θα καταργηθεί η κλήρωση για την επιλογή των υποψήφιων φοιτητών και θα μπουν κάποια άλλα κριτήρια τα οποία θα ανακοινωθούν σύντομα από τη διοίκηση του ιδρύματος.

Οσον αφορά γενικότερα τους φοιτητές όλων των ΑΕΙ, εξαγγέλθηκε η λειτουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα μπορούν να εγγράφονται στα πανεπιστήμια, να έχουν φορολογική ενημερότητα από το Taxis, επαφή με τη στρατολογία κ.ά., προκειμένου να γλιτώσουν κόπο και χρόνο.

Πηγή : www.ethnos.gr